Figyelem Warning: I am able to write to the configuration file: /home/totalhorse/domains/ventuslovasbolt.hu/public_html/includes/configure.php. This is a potential security risk - please set the right user permissions on this file.
Information - Magyar
 
VENTUS LOVASBOLT
Debrecen, Pásti utca 8.
ventuslovasbolt@gmail.com
Telefonszámunk: +36 70 931 09 71
Kategóriák
 
 
     
  Katalógus » Hasznos tanácsok

Hasznos tanácsok

Ne lovagolj kobak nélkül!
 
A biztonságos lovaglás, azon belül pedig különösképpen a fej védelme, a fej- és nyaksérülések megelőzése és elkerülése minden lovas számára legalább olyan fontos kellene, hogy legyen, mint a nyereg vagy a kantár. Sokan mégis kobak nélkül ülnek lóra.
 
Azt mindenkinek tudnia kell, hogy a lóról való leszállás akaratlanul is megtörténhet, lévén a menekülő állat, amely hirtelen megijedhet és kitörhet. Éppen ezért szokás azt mondani, hogy a lovaglás veszélyes üzem.
 
A lovasnak pedig nincs gyűrődési zónája, légzsákja is csak keveseknek, így csak a kobak védheti meg a fejet és a nyakcsigolyákat a kellemetlen (vagy olykor életveszélyes) következményektől. Lovas balesetek során gyakran a fej sérül, különösen a leesés következményeként, vagy ha lovaglás közben a hátracsapja a fejét, esetleg kirúg a mindennapos foglalkozás során.
 
Mindennek ellenére még mindig sok az olyan lovas, aki egyáltalán nem, vagy nem megfelelő fejvédőt visel. Főleg a nők lovagolnak kobak nélkül, habár tudatában vannak, milyen kockázattal jár ez. Döntésüket általában hiúságukkal indokolják, ugyanis a kobak tönkre teszi a frizurát, és nem is túl csinos viselet.
 
Manapság azonban már nagyon kényelmes és mutatós lovaglókobakok közül válogathatunk, melyeknek ráadásul az ára is kedvező, így nincs okunk arra, hogy ne viseljük. A lovasiskoláknak is feltétlenül ragaszkodniuk kell ahhoz, hogy a tanulók az oktatás során kobakot viseljenek. És persze a profi, és a hobbilovasoknak sem érdemes lemondaniuk a kobak nyújtotta védelemről.
 
Kerékpáros sisak lovagláshoz?
 
Sokan úgy gondolják, hogy a kerékpáros sisak is megfelelő védelmet nyújt lovaglás során. Sajnos tévednek. Már a kezdetek kezdetén érdemes egy jó minőségű kobakot beszerezni, vagy a lovardában kölcsönözni egyet – a legtöbb helyen ezt ingyen megtehetjük.
 
A kerékpározáshoz használt fejvédők lovagláshoz nem elég biztonságosak, mert nem a lovasok igényeinek megfelelően vannak kialakítva. A kerékpáros sisakok könnyebbek és kevésbé ellenállóak, mint a kobakok. Az esés az esés, mondanák sokan, de ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy a lovas sokkal magasabbról esik le, mint egy kerékpáros. Emellett plusz rizikó, hogy a lovas fejét egy – esetleg patkolt – pata is eltalálhatja, a kerékpáros fejvédők tervezésénél és készítésénél ilyesfajta terheléssel nem számolnak. Tereplovagláskor különösen kellemetlen – sőt veszélyes lehet – ha a fák lelógó ágai beleakadnak, vagy belefúródnak a kerékpáros sisak viszonylag nagy szellőzőnyílásaiba.
 
A kerékpáros sisak viselete persze egyértelműen biztonságosabb, mint fedetlen fővel lovagolni, de a legjobb megoldás a megfelelő kobak beszerzése. És persze egyik fejfedő sem véd megfelelően, ha nincs megfelelően rögzítve!
 
Kobak és hajviselet
 
Elsősorban a hosszú hajú hölgyeknek okoz nehézséget, hogy kobak viselésekor mit kezdjenek tincseikkel. Egy konty, vagy rosszul elhelyezett copf a kobak alatt megkeserítheti a lovaglással töltött órákat. Érdemes ezért a hajat a kobak alsó széle alatt összefogva a hátra leengedni, vagy laposan a fejre tűzni.
 
Az okos kobakok magukat védik - Te se lovagolj kobak nélkül!
 
A lovas öltözete
 
Lovas felszerelése:
Ideális esetben a lovas ruházata csizmából, ehhez illő lovaglónadrágból, elegáns, az évszakhoz illő felsőruházatból, kesztyűből és három pontos rögzítéssel ellátott fejvédőből állna.
Természetesen manapság a divatot és a számtalan lovasruházatot gyártó cég kínálatát követve több egyéb megoldás létezik, például a praktikus és a fiatalok által nagyon kedvelt bőr lábszárvédők.
 
Vegyük tehát sorra az egyes ruházati elemeket:
 
Cipő:
Fontos hogy vékony talppal, masszív felsőrésszel és magas szárral, valamint néhány centis sarokkal rendelkezzen. Ez utóbbi megakadályozza, hogy a láb túlságosan belecsússzon a kengyelbe. Mindemellett ne legyen vastag nyelve (ezért a sportcipők zöme alkalmatlan) és természetesenlegyen kényelmes viselője számára. Ezeknek a kívánalmaknak nemcsak a drága lovascipők, hanem néhány olcsóbb műbőr cipő is megfelelhet.
Zokni: A legalább lábszárközépig érő modellek a legmegfelelőbbek, minél magasabb természetesszál-tartalommal.
 
Nadrág:
Ez talán a legsarkalatosabb pont, hiszen a legtöbb nehezen gyógyuló dörzsöléses sérülést a rosszul megválasztott nadrágtól szerzik a kezdő lovasok.
A legpraktikusabb természetesen a lovaglónadrág (különféle bőrfolt erősítésekkel, sokféle fazonnal és különböző anyagokból). Ugyanakkor nem biztos, hogy egy szülő kényszeríthető nagyobb kiadásokra gyermeke első lovas próbálkozásainál, tehát mi is legyen azzal a bizonyos mackóalsóval?? A kényelmes, kissé szűkebb fazonú pamut vagy vászon-hosszúnadrágok puha belső varrással, alkalmasak a kicsik első lovaglásaihoz. A farmerek kevésbé jók kemény anyaguk és vastag belső varrásuk miatt, de egy-egy bejáratott darab még megfelelő lehet. Ezeket a nadrágokat bőr lábszárvédővel kiegészítve praktikus, biztonságos lovasruházatot kapunk viszonylag kedvező áron, persze ha szenvedélyes lovas válik a gyermekből érdemes neki megfelelő lovaglónadrágot venni.
 
Alsónemű:
Ruházatunk e láthatatlan része talán fontosabb a láthatónál, ennek ellenére nagyon kevés szó esik róla. Hölgyeknek és uraknak egyaránt fontos a magas pamuttartalmú, elasztikus, puha varrásokkal ellátott (esetleg varrás nélküli eljárással készült) alsó.
Hölgyeim, a csipkés divatos alsóneműk nem alkalmasak lovagláshoz, csúnyán feldörzsölhetik a bőrt ezzel megkeserítve a szép élményt. Melltartónk megválasztásánál is legyünk körültekintőek, részesítsük előnyben a sportoláshoz kifejlesztett, széles pánttal ellátott, jó tartást biztosító modelleket.
Télen alsóneműnk hőszigetelőként is funkcionál, ráadásul komfortérzetünket fokozzák a magas természetesszál-tartalmú hosszú alsók, alsóingek illetve trikók.
 
Felsőruházat:
Hidegben több rétegben vékony, természetes anyagú pulóvereket használjunk, jó kiegészítő a mellény, amely a karok szabad mozgását nem gátolja. A kabát legyen rövid fazonú, a háti részen kissé hosszabb, testhez simuló, ne használjunk hosszú lobogó sálat, mert megijesztheti a lovat és fent is akadhatunk bármiben.
Nyáron, melegebb időben pamut póló vagy pólóing kellemes viselet.
 
Fejvédő (kobak): 
A kobak életet menthet, elengedhetetlen része a lovas ruházatának három ponton rögzíthető kivitelben. Fontos, hogy ne csak feltegyük, de be is csatoljuk - erről sajnos sok lovas hajlamso megfeledkezni. Nagyon jó, ha a lovardában kölcsönözni lehet különböző méretű darabok közül. Télen nagy hidegben, fülvédő pánt, vagy símaszk használata célszerű, mert ez a sapkával ellentétben nem befolyásolja a kobak megfelelő felfekvését a fejre.
 
Kesztyű:
Nem elengedhetetlen, de praktikus télen a hideg ellen véd, nyáron pedig a ló izzadságától csúszóssá válható szár biztosabb fogását teszi lehetővé. A legoptimálisabbak a bőrből készült, a nagyobb igénybevételnek kitett részeken erősítéssel ellátott darabok lennének, de az olcsóbb vékony anyagból készült, csúszásgátló réteggel ellátott modellek is kiválóan használhatóak, ezek előnye, hogy nyáron sem túl melegek.
 
Egyéb fontos szempontok:
Általános szabály, hogy ruházatunk egy eleme se legyen bő, lobogó saját biztonságunk érdekében. A lovardában lehetőleg ne viseljünk ékszert, lovardai oktatás alatt mobiltelefonunkat hagyjuk az autóban, vagy az öltözőben. Kivétel ez alól a tereplovaglás. Tereplovaglásnál legalább a terepvezetőnél legyen mobiltelefon, természetesen lehalkítva.
Hosszú hajunkat fogjuk copfba és kössük fel, a lobogó, hosszú haj bármibe beleakadhat.
 
Talán itt a legalkalmasabb a lovasoktató ruházatáról szót ejtenem. Magam részéről a teljes lovagló-ruházatot tartom elfogadhatónak, lovascipő lábszárvédővel vagy csizma, lovaglónadrág, télen lovaglókabát vagy mellény, nyáron póló vagy pólóing (esetleg a lovarda logójával). Természetesen igaz, nem a ruha teszi az embert, de ápolt kellemes megjelenéssel jó benyomást lehet kelteni.
Folytatás

 

Bevásárlókosár
 
cikk található
 
     
Featured
 
SAMSHIELD CONFIGURATOR
SAMSHIELD CONFIGURATOR
0Ft.
 
     
Gyorskeresés
 
 
Ide kell beírni a keresett árucikk nevét.
Összetett keresés